Over poezen en katten kun je boeken, zo niet bibliotheken vol schrijven. In dit artikel hebben we daarom de meest interessante feitjes en wetenswaardigheden over deze eigenwijze huisdieren voor je op een rijtje gezet.

Slaapgewoonten

Katten slapen maar liefst 40 tot 60% van hun leven. Dit betekend echter niet dat een kat een lui dier is. Wilde dieren, want dat zijn katten immers van oorsprong, slapen veel om energie te besparen. Wanneer ze wakker zijn om te jagen moeten ze immers fris en alert zijn.

Een kat die ligt te slapen en je zijn buik toont, is een kat met een groot vertrouwen. In de buik van de kat zitten zijn belangrijkste organen, en een kat zal nimmer zijn meest kwetsbare lichaamsdeel blootstellen wanneer hij zich niet beschermd voelt.

Jachtgedrag

Katten en katachtigen staan bekend om hun verfijnde jachttechniek. Desondanks mislukken gemiddeld vier van de vijf jachtpogingen. Dit is absoluut niet te wijten aan de motoriek van de kat, maar des te meer omdat de prooi vroegtijdig doorheeft dat hij aangevallen gaat worden.

De moederpoes is degene die bepaald waarop de kitten later zal gaan jagen. Ze zal doelbewust bepaalde prooidieren opzoeken of juist met rust laten, om haar kittens op deze manier te leren dat het doel van de jacht moet zijn. Dit is dan ook de enige reden dat een moederpoes levende muizen mee naar het nest neemt. Niet om ze te voeren aan haar jongen, maar enkel om hen het jagen te leren.

Gekke vijf minuten

Hoe kan het nou dat een relaxte kat die heerlijk ligt te spinnen, van het ene moment op het andere veranderd in een overactief en ongeleid projectiel? Het grappige is dat dit vaak ook nog iedere dag op hetzelfde tijdstip gebeurd. Minder grappig kan zijn dat je kat een spoort van vernieling achterlaat in deze gekke vijf minuten.

Er zijn bepaalde tijdstippen favoriet voor deze energie-explosie. Dat is namelijk tijdens volle maan, de vroege ochtend of de vroege avond. Kortom, tijden waarbij het licht schemerig is en wilde katten normaal gesproken op jacht gaan. Het is echt een oerinstinct dat zich manifesteert bij jouw trouwe huiskat, en waarmee hij of zij overtollige energie kwijt kan raken.

Heb je meer dan één kat of poes in huis rondlopen, dan zul je ervaren dat ze elkaar doorgaans als dollemannen gaan achtervolgen. Ze zullen zich door niets of niemand laten tegenhouden en kunnen jou als baasje zelfs uitlokken om mee te doen. Met name bij jongere poezen kunnen deze “vijf minuten” soms zelfs een half uur duren! Is je poes of kater er echter klaar mee, dan zullen ze zich doodleuk gaan zitten wassen en zich in hun mandje terugtrekken alsof er nooit iets is gebeurd.