Elke katteneigenaar heeft zichzelf de volgende vraag wel eens (of meerdere keren) gesteld. Waarom houden katten er van om op spullen te gaan zitten die jij aan het gebruiken bent? Je bent bijvoorbeeld helemaal gefocust op het schrijven van je scriptie, het spelen van een online casino spel op https://unibetmobile.com/be-nl/ of het kijken van een interessante documentaire, en dan komt je geliefde kater of poes lekker in de weg zitten. Waarom doen ze dit in hemelsnaam? Er zijn een aantal redenen waarom die pluizige poezenbeesten hier een handje van hebben. En nee, het is echt niet om jou te pesten.

Aandacht

Omdat katten zo goed zijn in het aanvoelen van de lichaamstaal van de mens, voelen ze haarfijn aan dat zij niet het middelpunt van de aandacht zijn wanneer jij zit te werken. Wanneer ze in de weg gaan zitten, weten ze zeker dat ze aandacht krijgen. Of dit nu positieve of negatieve aandacht is, dat maakt ze in principe niet zoveel uit. En zeg nou eerlijk. Je aait altijd wel een keer over het kopje voordat je hem of haar wegstuurt.

Lekker warm

Katten en poezen hebben een hogere lichaamstemperatuur dan de mens. Waar een gezond mens rond de 37°C zit, hebben katten een temperatuur van rond de 38.9°C. Om er voor te zorgen dat ze lekker op temperatuur blijven, kiezen poezen er voor om op plekjes te vertoeven die lekker warm zijn. En dan is zo’n heerlijk warme laptop natuurlijk ideaal.

Territoriumdrang

Katten zijn oorspronkelijk natuurlijk geen huisdieren. Het zijn dieren met een jachtinstinct en territoriumdrang. Wanneer katachtigen in het wild leven zullen ze hun territorium dan ook moeten beschermen. Wanneer ze op jouw spulletjes gaan zitten of liggen, claimen ze in feite hun eigen plekje in jouw huis. Daarbij houden katten vooral van hoger gelegen plaatsen zoals de keukentafel of een bureau. Dit geeft ze een goed overzicht van wat er om hen heen allemaal gebeurd.

Hier zit een luchtje aan

Katten zijn vrij kieskeurig. Ze gaan namelijk echt niet willekeurig overal maar liggen. Ze kiezen vaak heel specifiek de spullen uit die jij het meest gebruikt. Dat komt omdat deze spulletjes naar jou ruiken. Iedereen weet dat katten stukken beter kunnen ruiken dan de mens, en wanneer ergens de geur van hun baasje aan zit, voelen katten zich nu eenmaal veilig, beschermd en dus rustiger. Ze zien jou echt als de dominante aanwezigheid in huis. Dat ze je in de weg gaan zitten is dus eigenlijk een verkapte manier om affectie te tonen.