Net zoals hondenshows bestaan er ook kattenshows. Dergelijke shows kunnen rasgebonden shows zijn welke zijn uitgeschreven door een rasvereniging, maar ook regionale, nationale en internationale shows zijn vaak drukbezocht. Er zijn soms zelfs speciale klassen uitgeschreven voor huis-, tuin- en keukenkatten, ook wel afgekort met de letters HTK.

Benodigde papieren

Wanneer je de juiste papieren bezit kan elke katteneigenaar aan een kattenshow meedoen. De benodigde papieren omvatten onder andere de stamboom van je kat en een Europees paspoort waarin de diverse vereiste inentingen staan vermeld.

De keuring

Elke deelnemende kat krijgt een nummer waaronder het beestje gekeurd wordt. Doorgaans komen de assistenten van de keurmeester de katten ophalen om ze naar de keurtafels te brengen. Op deze keurtafels worden ze van top tot teen bekeken en wordt speciaal gelet op de specifieke kenmerken van het ras. Doorgaans zijn de volgende punten de belangrijkste:

  • Poten
  • Oogkleur
  • Vachtkleur
  • Vachtkwaliteit
  • Staartlengte
  • Het algemeen voorkomen

(Er zijn per ras uiteraard nog veel meer specifieke kenmerken waarop gelet kan worden.)

Vervolgens wordt er een letter aan de keuring verbonden, waarbij de [b]U[/b] voor uitmuntend staat, [b]Z.G[/b]. voor zeer goed en [b]G[/b] voor goed. De katten met de beste scores worden vervolgens onderling weer met elkaar vergeleken, waarna een winnaar wordt gekozen.

Deze winnaar wordt op een podium geplaatst met een rozet als ‘kroning’. Daarnaast krijgt de kat, of beter gezegd het baasje, een prijs mee naar huis inclusief een keuringsrapport.

Voordelen

Het houden van een prijswinnende kat of poes kan veel voordeel opleveren. Met namen wanneer men wil gaan fokken met het dier. De nakomelingen van een bekroonde kat of poes kunnen namelijk zeer veel geld opleveren. Daarnaast kun je via kattenshows ook een goede naam opbouwen als fokker.

Naast het financiële voordeel is meedoen aan een kattenshow natuurlijk ook gewoon erg leuk. Je ontmoet er gelijkgestemden en kunt er veel leren over de kattensoort. Het is voor de meesten dan ook echt een hobby, en voor sommigen zelfs een lifestyle.

De verschillende klassen

Er bestaan allerhande verschillende klassen bij kattenshows. Zoals we eerder vermeldde is er de huiskattenklassen. Dit is een perfecte categorie voor katten zonder stamboom. Ook zijn er de nestklasse, een babyklasse, wellicht een van de meest schattige categorieën op een kattenshow.