Bij een kat kan het soms lastig zijn om te zien wanneer hij echt ligt te slapen of slechts ligt te relaxen. Dit komt omdat bij een kat tijdens de meeste fases van de slaap de zintuigen half wakker blijven. Dit heeft logischerwijs te maken met de benodigde alertheid van een kat in het wild.

Diepe slaap

Wanneer je goed oplet en je jouw kat goed kent, kun je zien wanneer hij in een diepe slaap verzonken is. Hij zal dan gedurende de slaapperiode regelmatig van lichaamshouding veranderen. Dit uit zich bijvoorbeeld in het van samentrekken van spieren in de pootjes, het rollen van de ene naar de andere kant of zachte geluidjes. Je kat is dan dus duidelijk aan het dromen.

Dit is de ideale fase om als baasje ook eventjes uit te rusten of andere activiteiten uit te voeren. Ongestoord film kijken op je laptop of online casino spelletjes spelen op https://unibetbonus.com/be-nl/ bijvoorbeeld. De oogjes van je poes zijn stijf dicht en de oortjes zijn uitgeschakeld. Hij zal niet zomaar wakker worden wanneer je bijvoorbeeld zachtjes tegen het puntje van zijn oortje blaast. Je zult hooguit een reflex zien, waarbij je kat met zijn oortje trekt.

Slaapplek

Katten en poezen gaan het allerliefst liggen slapen op plaatsen waar hun baasje(s) bij elkaar zitten. Op de bank, op je bed of bij de televisie bijvoorbeeld. Als je er niet van bent gediend dat je kat op je bed gaat liggen slapen, zul je vanaf het allereerste begin consequent moeten zijn naar hem of haar. Zodra een kat doorheeft dat je iets toelaat, zal hij of zij dit in de toekomst weer van je verwachten.

Het afleren van ongewenste slaapplaatsen van je poes of kat doe je door het beestje er af te tillen en hem of haar op de grond te zetten. Ook kan het helpen om een mandje met daarin een gedragen kledingstuk neer te zetten op de plek waar je wil dat je poes gaat liggen. Hier kan de kat zich dan rustig terugtrekken.

Houdt er rekening mee dat een gemiddelde zo’n 18 uur per dag slaapt. Ze verdelen dit echter over verschillende periodes, waaronder een aantal korte dutjes, langere slaapperiodes en korte momentjes waarin ze eventjes wegdoezelen.