Dat een kat een echte vriend kan zijn, blijkt wel uit het feit dat er alleen al in Nederland in 2017 2,6 miljoen katten als huisdier werden gehouden. In datzelfde jaar hielden we met zijn allen 1,5 miljoen honden als huisdier. En dat wil natuurlijk echt niet zeggen dat een hond geen fijne vriend is. De reden is waarschijnlijk dat kattenliefhebbers zich vaak niet beperken tot maar één kat, maar vaak meerdere katten in huis hebben rondlopen. Dit brengt ons dan ook direct bij het eerste grote voordeel van katten.

Gezelschap

Katten zijn een typisch huisdier dat gehouden wordt wanneer men veel van huis is. Een hond de gehele dag alleen thuis laten zitten is best zielig. Een hond moet immers op tijd worden uitgelaten. Een kat heeft er veel minder moeite mee om alleen te zijn. Met een gevulde voederbak en een kattenbak om zijn behoeften op te doen, is een kat al snel tevreden. Om te voorkomen dat een kat zich toch teveel gaat vervelen, nemen veel mensen wel twee katten in huis. Ze kunnen elkaar dan gezelschap houden en helpt neerslachtigheid en verveling te voorkomen.

Geestelijke gezondheid

Nog een bewijs dat katten echte mensenvrienden zijn, is omdat we er letterlijk een voordeel uit kunnen halen. Zo werken katten, evenals honden, zeer positief op onze gezondheid. Ze motiveren ons om met ze te spelen, kunnen ons aan het lachen maken en ze veroordelen ons nooit. Een kat kan echt een therapeutische werking hebben. Denk maar eens aan eenzame mensen die in een kat een echt maatje vinden.

Katten voelen daarnaast haarfijn aan hoe het met jou gaat. Voel je jezelf wat neerslachtig of sip? Dikke kans dat je kat gezellig bij je komt liggen om ge-aait te worden en contact met je te zoeken. Natuurlijk kun je dit opvatten als eigenbelang, en je kat zal zelf ook echt wel genieten van alle aandacht, maar geloof ons maar dat een kat dit ook doet om jou op te vrolijken.

Een heel mooi voorbeeld van een kat die een echte vriend door dik en dun is, is het verhaal van de kleine Iris Grace. Dit vijfjarige meisje met autisme heeft heel erg veel aan haar Maine Coon kat Thula. Katten van dit specifieke ras staan er om bekend heel rustig te zijn en een zeer stabiel karakter te hebben. Thula had zo’n enorm positief effect op de kleine Iris, waardoor ze echt onafscheidelijk zijn geworden.